Parels 2017

Parels

Fiets je door Amsterdam kom je steeds meer projecten tegen waar Maarten en Ute tekening voor gemaakt hebben. De opdrachten verschillen nog van ontwerpen voor nieuwbouw, uitbreidingen, dakopbouw, dakkapellen, transformaties, verbouwingen, samenvoegingen van woningen of splitsingstekening. Vaak zijn de projecten van een kleine korrel. Stel wij geven iedere project een roze kleur dan zou snel Amsterdam in een roze wolk verschijnen.

 

Speelplaatsen

Dit fenomeen dat vele kleine projecten een groot project kunnen worden komt ons bekend voor namelijk de architect Aldo van Eyck (1918-1999) heeft dit met zijn speelplaatsen gedaan. Voor de Amsterdamse Publieke Werken heeft Aldo openbaar toegankelijke speelplaatsen ontworpen op braakliggende gebieden zodat het kind weer een plek kreeg in de stad en tegelijk de stad er een voordeel bij had. Aldo maakte een kaart van Amsterdam waar alle speelplaatsen gemarkeerd waren.

 

Spontaniteit

Van Eyck experimenteerde met de vormgeving en de ruimtelijke inrichting van de speelplaatsen. Tussen bestaande structuren was hij op zoek naar ruimtelijke inrichtingen die een spontaniteit zullen oproepen bij kinderen. Door vrije vormen in een grid te leggen ontstaan tussenruimtes waar volgens Aldo het gedrag tot spontaniteit ontstaat.

  

Ideeën en realisatie

Maarten en Ute hebben zich als opdracht gesteld om door hun tekeningen en ideeën zowel de particulieren als de omgeving te verrassen en tegelijk de dromen in een praktisch haalbaar plan om te zetten. Maar of dit nu alle roze parels moeten zijn?

Overzicht projecten 2017

Kinderspeelplaatsen Amsterdam II