Nieuwe werkruimte

Sinds september 2017 werken Maarten en Ute samen in een ruimte op de Cabralstraat 1 in Amsterdam. Het is een oud schoolgebouw in de Baarsjes beheerd door de stichting MidWest. Het gebouw staat midden in het stedenbouwkundige Plan West van de architect Hendrik Petrus Berlage. In de jaren twintig en dertig ontstond hier bebouwing in de stijl van de Amsterdamse School en later ook in de stijl van de vroege Nieuwe Zakelijkheid.

 

Het gebouw is tussen 1938 en 1939 door de architect Karel Petrus Thole (1882-1971) gebouwd. Thole heeft naast school- en woongebouwen ook aan kloosters en kerken gewerkt. Hij experimenteerde met de nieuwe materialen maar heeft zich niet aangesloten bij de modernistische stroming van Delft of bij de Amsterdamse school.

 

Vanuit het Mercatorplein verschijnt een imposante kopgevel van een strip die tussen twee u-vormige woonplokken in staat. De stichting MidWest deelt met de omliggende woonblokken de binnenruimte, waar zij een gemeenschappelijke tuin inrichten. De kopgevels in het oosten en westen vormen met de omliggende gebouwen stedelijke pleinen.

 

MidWest is nu nog bezig de begane grond te transformeren tot een publiek gebied met restaurant, filmruimte, theaterzaal, yoga- en vergaderruimtes. Op de bovenste verdiepingen huren verschillende kleine bedrijven de lokalen. Per laag zijn er een gezamenlijke pantry, wc's en belhokjes. Maarten en Ute zitten in lokaal 2.2 en verhuren enkele bureaus als flexwerkplek.

 

Zij vinden het prettig verschillende disciplines om zich heen te hebben. Hierdoor wordt niet alleen over stalen constructies, maar ook over theater en film gesproken. Een interessante mix is ook te vinden in de wijk. In 2007 was deze wijk voor de gemeente nog een probleemwijk. Tien jaar later is er een kattencafé naast de bruine kroeg en de hippe vegalunchtent naast de Turkse warme bakker.

 

Op het Mercatorplein kan je van een cappuccino genieten met uitzicht op de massieve torens van Berlage met een tosti van de food truck van Tweede Kans Brood. Maarten en Ute zijn ervan overtuigd dat de stedenbouwkundige structuur van deze wijk een goede basis biedt om een bloeiend deel van de stad te zijn.

 

 

Tip: Er zijn nog twee flexwerkplekke vrij!